Verborgen in de uitlopers van het Portugese Parque Natural Serra De Estrella bevindt zich een paradijsje. Menno en Jacqueline runnen daar hun landgoed Vinha Da Manta, voorzien van acht luxe canvas lodges en een vakantiehuisje, te midden van olijfbomen en moestuinen en omringd door de bergen. Jacqueline rijdt graag paard met de paardrijders onder ons en Menno kookt mediterrane heerlijkheden voor zijn gasten met ingrediënten uit eigen biologische tuin en regio of laat je een heerlijk glas wijn proeven. Vinha Da Manta is een plek voor levensgenieters, lekkerbekken, boekenlezers, zwemmers, uitslapers, paardrijders, wandelaars en vooral: paradijsvogels.

 

Winter 2016

Na een hele fijne zomer zijn we nu in de rust beland. De natuur doet met ons mee. De regen kwam eind november en de grond slaakte een zucht van opluchting. De zomer, eigenlijk het hele jaar, was zo droog dat het erg nodig was. Toch nog een prachtige nazomer gehad tot en met november. Nu dan de prikkelende frisheid van de herfst.  De olijven pluk is begonnen. We hebben wat minder olijven dan normaal maar de kwaliteit is erg goed, en we plukken gewoon door totdat we genoeg hebben om onze klanten te bedienen in Nederland. Menno zal begin 2017 weer naar Nederland rijden met honderden liters. 

Zoals velen van jullie weten hebben we het fijn hier in Portugal. Dat straalt af op ons bedrijf. We hebben veel gasten die terug komen en de pers wil graag bij ons fotograferen. We zijn hier erg dankbaar voor. Zo was hier fotografe Margriet Hoekstra (www.margriethoekstra.nl) en styliste Barbara Natzijl ( www.boulevardb.nl), zij hebben een prachtige reportage gemaakt over ons. Een artikel over ons en onze start in Porgugal. Eerder al waren Pauline de Gaaij (www.pauliendegaaijfotografie.nl) en styliste Marianne Luning, bekend van televisie, al bij ons en zij creerden een prachtig artikel helemaal in het begin van ons avontuur in 2013. In 2014 stonden we in de lijst van de Guardian van 'top 20 new places on the mainland for 2015'. In het begin van het jaar ook aandacht voor ons in de Flow. Het effect van deze persaandacht is dat we dit jaar al bijna volgeboekt zijn in juli en augustus. 

 

Een nieuwe lodge

Bijna vol dus, en toch is er plek!

We hebben besloten om er een 9de lodge bij te plaatsen. De Roxinol (nachtegaal) lodge komt op een prachtig uitkijkpunt in de buurt van de Yoga shala en de Oliveiralodge. De inrichting zal net zo compleet als onze andere lodges zijn en met een heerlijke priveligging. Dat betekent dat er zodra deze nieuwsbrief in de mailboxen zit, er weer hoogseizoen te boeken is. Mocht je interesse hebben, wees er dan snel bij.

Naast de nieuwe lodge is er nog volop plek uiteraard in het laagseizoen. De maand juni loopt al aardig vol maar heeft toch nog elke week wel mogelijkheden voor reservering. Het voorjaar is hier prachtig, alles groen en kleurig, een heerlijke tijd om te relaxen in het zonnetje én activiteiten te ondernemen. Mooie wandelingen door de Serra da Estrala, bezoeken van middeleeuwse dorpen met hun lokale jaarfeesten of een rondje op het paard door de natuur. Ook in de eerste weken van juli hebben we nog wat plek. De Nederlandse zomervakantie is dan nog niet begonnen maar de Belgische en Engelse al wel. En natuurlijk september. Als je niet van de erge warmte van de zomer houdt, dan is september een goede keuze. Het is dan nog heerlijk warm maar geen tophitte meer en net zo als in juni geeft dat meer de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen.

 

Olijfolie

We zitten er weer middenin. De olijvenoogst. En net als andere jaren hebben we weer een mooie kwaliteit olijfolie. Compleet biologisch zonder bestrijdingsmiddelen, irrigatie en bijmesting, alleen puur natuur. We plukken de olijven met de hand door ze met stokken voorzichtig uit de boom te tikken waarna ze op netten vallen, daarna sorteren we ze en stoppen we ze in zakken om ze vervolgens zo snel mogelijk te laten persen. Het handmatig verwerken van olijven is erg arbeidsintensief. Kijk hiervoor het filmpje dat we vorig jaar hebben gemaakt over de olijvenpluk.

Inmiddels, na alweer 6 oogsten te hebben meegemaakt zijn we verslaafd aan het olijvenplukken. De boom vol olijven proberen te ”killen” is een hobby geworden. Gedachten op nul, de benen goed op de grond of in de boom plaatsen voor de juiste balans en daar wordt weer een boom verlost van zijn vruchtjes.  Tegenwoordig zijn er ook elektrische- of pneumatische kammen voor het plukken. Dat maakt veel herrie, en de olijven spatten meters ver weg. En sommigen beweren dat het niet goed is voor de bomen. Veel netten heb je dan nodig en op schuine hellingen is het nog lastiger. Wij doen lekker ouderwets omdat het klauteren zo fijn is, de natuur zo stil is en met het zonnetje erbij is het zo ontspann
en. Kan geen anti-stress therapie tegenop.
 
 
Groen, grond, natuur en een bittertje, je moet er eigenlijk bij zijn om het te begrijpen. Net zoals bij de olijfpers zelf. De pick-up’s, 4 WD en oude vrachtauto’s,gevuld met vele zakken olijven, rijden af en aan. Mannen met gebruinde gezichten, van het dagenlang plukken, die goed in de gaten houden wat er met hun olijven wordt gedaan. De plakkerige vloer van de gemorste verse olie en weggerolde en fijngetrapte olijfjes. De stapels blikken, jerrycans en vaten, lege en gevulde met verse olijfolie. Daar staan wij dan tussen met om de paar dagen een paar honderd kilo olijven, opgestapeld in koffiezakken in onze oude trouwe Peugeot. De eerste plukweek levert ons bijna 100 liter olijfolie op. Na een weekje regen en wind en af en toe een zonnige dag zijn we nu begonnen aan de volgende ronde van nog eens 5 dagen plukken en zo gaat dat nog een tijdje door totdat alle bomen geplukt zijn.

We gebruiken onze olijfolie het gehele jaar door in onze keuken. Dan nog hebben we over en we verkopen wat we zelf niet nodig hebben. We doen dat voor een sympathieke "groothandels" prijs met een minimale afname van 5 liter en zelf op komen halen in Amsterdam (en vanaf 30 liter geld er een andere prijs/levering). Heb je interesse?, stuur ons dan nu nog een mail (info@damanta.nl) en reserveer je olie. Eind januari is de olie in Nederland en heb je de allerbeste kwaliteit om de rest van de winter mee door te komen.

 

Welkom

Wat je ook gaat doen deze zomer en waar je dat ook gaat doen, we wensen je voor nu een hele fijne kerst en een 2017 met een hele mooie en fijne vakantie. Vol met uitslapen, zon, luieren, heerlijk eten, wandelen, boeken, goede gesprekken, zwemmen, verwennen, genieten en inspiratie. 

Weet dat je welkom bent.


Jacqueline en Menno