Winter op Vinha Da Manta


Als vanouds vormt begin februari de waterkering in het jaar van boer en moestuinder. Het einde van de winterrust. Nou was er al niet echt veel winter maar rust al helemaal niet. Er is veel gebeurd en "verheugen op wat komen gaat" is wel de rode draad bij de aanleg van ons landgoed maar feitelijk zijn we toch vooral heel erg bezig in het "nu". Inmiddels al weer ruim een half jaar in Portugal. Het is onze eerste echte winter op ons landgoed, waar de zon nog steeds uitbundig schijnt maar de temperatuur s'ochtends soms maar net boven nul ligt.

De kids zijn begonnen met hun tweede periode op school. Ze gaan goed op school. De jongens, die hier allebei op de middelbare school zitten, hebben hun rapporten gehad en het resultaat is wonderbaarlijk goed voor een eerste periode. Ook wordt nu pijnlijk duidelijk dat de kinderen sneller Portugees leren dan wij.

 

Op ontdekkingstocht geweest in de omgeving voor een grote paarden tocht. En het is bijzonder goed gelukt!. Onze eerste langeafstandsrit staat: Met veel afwisseling; dorpjes, riviertjes, bergen en ruines. Onderweg prachtige picknickplekken en zwemgelegenheid. De rit voert naar de oude Romeinse nederzetting Tintinholho, al ruim 2000 jaar aanwezig maar voor ons een nieuwe ontdekking. En er zit drama in deze tocht, als de zon de schaduw over de bergkam snijdt, het tastbare gevoel van wildernis, van de geschiedenis, het gevoel van ontzag, inspirerend tot bijna emotionele reacties. De paarden worden nu bijna dagelijks bereden zodat ze een goede conditie behouden.De platforms waar de lodges straks op komen worden gebouwd in ons dal aan de zijkant van het huis. Er komen er 4 in het zijdal en 2 lodges onder het zwembad aan de andere kant van het landgoed. We zijn bezig met een duidelijke plattegrond voor op de site.

Er komt een groot natuurlijk zwembad op het landgoed maar daarnaast hebben sommige lodges hun eigen natuurlijke water bassin. Bij de Vale lodge is, twee terrasjes naar beneden, een groot oud bassin, de voormalige drinkwatervoorziening van de Quinta. We maken er op dit moment een mooi terras omheen. De Cachoeira lodge heeft in het bassin zelfs haar eigen waterval waar je lekker onder kan staan. Ook de Fonte lodge heeft haar eigen bassin naast het terras. Privezwembadjes dus eigenlijk. Als laatste wordt het terras waar we afgelopen zomer zelf de eerste tent hebben getest vergroot en omgebouwd tot multifunctioneel yoga-, meditatie- of dans platform. Met massageruimte en ook hier een mooi waterbassin, half in de berg gebouwd.

De moestuin is in wording en wordt snel uitgebreid, in februari kan er al heel veel de grond in, zodat Menno vanuit de eigen tuin kan koken van de zomer. We hebben zo'n 500 fruitbomen bijgekocht, ge-ent of onder de bramen uitgewerkt, dus de bloesem in het voorjaar wordt overweldigend.

We hebben zin in de zomer, het is spannend wie er allemaal komen en welke nieuwe mensen we zullen ontmoeten. We hebben al veel boekingen naar aanleiding van onze vorige nieuwsbrief, maar we zijn nog niet vol. Dus boek op de site of als je iemand kent van wie  je denkt dat die hier past, geef onze website www.damanta.nl dan door. Je kunt ook mailen voor meer informatie op info@damanta.nl, we beantwoorden alle mail persoonlijk.

Dat je in 2012 mag genieten van veel waardevolle momenten. Liefst met goede wijn, uitgelezen gerechten en op een fantastische locatie!

groeten, Jacqueline en Menno