Verborgen in de uitlopers van het Portugese Parque Natural Serra De Estrella bevindt zich een paradijsje. Menno en Jacqueline runnen daar hun landgoed Vinha Da Manta, voorzien van zes luxe canvas lodges, te midden van olijfbomen en moestuinen en omringd door de bergen. Jacqueline rijdt graag paard met iedereen die mee wil en Menno kookt mediterrane heerlijkheden voor zijn gasten met ingrediënten uit eigen biologische tuin en regio of laat je een heerlijk glas wijn proeven. Vinha Da Manta is een plek voor levensgenieters, lekkerbekken, boekenlezers, zwemmers, uitslapers, paardrijders, wandelaars en vooral: paradijsvogels.

Onze eerste seizoen

We hebben een uitermate goed eerste seizoen gehad.
Het was spann
end om onze eerste gasten te ontvangen, de reacties te horen op onze lodges en te ervaren om gastheer en gastvrouw te zijn. Eerst hadden we beelden, toen berekeningen, toen verwachtingen en dan is het zover!. Iedereen zit in het zonnetje te genieten van het eten, plonst lekker in het zwembad of we rijden een paardentocht over de kam, met uitzicht over de Serra de Estrella.
Bijna alles ging zoals we verwachtten,
de bezetting was zelfs boven verwachting met juli en augustus volledig volgeboekt.


Portugese schelpjes als voorgerecht

De maaltijden

We hebben mooie reacties op onze aanschuiftafel gehad waar we heerlijk hebben gegeten op het grote panoramaterras. Voor Menno was het een mooie uitdaging om 3 dagen per week voor 30 tot 40 mensen te koken. De kinderen eten eerst, met elkaar en dan rond een uur of 8 aan tafel met alle volwassenen.Iedere keer weer aten vrijwel al onze gasten mee. Voor ons een teken dat het eten en het gezelschap gewaardeerd werd.

Veel gasten reageren enthousiast, hier Marieke, die voor volgend jaar weer geboekt heeft na 2 weken bij ons te zijn geweest:

 
"Laatste keer de lichtjes in de vallei gezien toen we na het heerlijke diner naar onze logde terug liepen. Morgen weer naar huis. En volgend jaar komen we terug op deze mooie, gastvrije en pure plek. Dank Jacq en Menno voor een geweldig verblijf!"

De ritten

En we hebben veel paard gereden. Toevallig ontmoetten twee oud-cavalaristen elkaar hier en ze hebben met elkaar en Piau en Orian heerlijke tochten gereden over de kammen van de Serra. Rond een uur of twaalf werd er dan door Menno lunch gebracht en zaten we op een kleedje heerlijk broodjes, salades en een glaasje wijn te drinken. De paarden konden even uitrusten en wij ook.

 
Ook de lodges zijn enthousiast ontvangen. De plekken, de privacy, de inrichting en de grote buitenbadkamers met douche in het wijnvat. Alle comfort, midden in de natuur! 

Het grote bed in de lodge

Mathijs heeft het met zijn twee zoons heerlijk gehad:
 
 "Wat hebben wij een top week gehad bij jullie!!
Was verreweg het leukste van de hele vakantie"
 


Het zwembad

De kinderen hebben het naar hun zin gehad. Er is vanalles te doen. Ons biologisch zwembad was net af toen de eerste gasten kwamen. Het bad, het water en de plek zijn goedgekeurd! De kinderen hebben er veel in gespeeld en gezwommen. Tzachi en Ben waren strenge doch gezellige bad- en barmannen. We verkochtten bij het zwembad, tostie, panini (die in de de loop van de zomer steeds professioneler werden), drinken en ijs. De plannen zijn er al voor volgend jaar om lekkere salades te maken voor de lunch.


"Na de vakantie bleven ze maar op jullie site kijken.....
zij (wij) hebben het heerlijk gehad
!"

 

De rivier

Iedereen is ook wel een dag, of zelfs meerdere, naar de rivier geweest. Vlak bij Vinha Da Manta is er een mooie plek met platte stenen in de rivier. Het is er goed en koel toeven voor zowel ouders als kinderen. We hebben op een dag met alle kinderen een alternatieve riverhike, beroemd geworden door het Angelfestival, gedaan. Anderhalf uur lang lopen, klauteren en zwemmen door de rivier!

Dineren tijdens het Angelfestival

En natuurlijk het Angelfestival (www.angelfestival.com) bij onze buren. Al onze gasten waren in die week ook gasten van het festival. En alle gasten v
an het festival konden hier op een van de avonden een gastronomisch 5 gangen diner nuttigen. We hadden een 'echte' kok en maitre als vrijwilligers waardoor Menno en ik 'echt' gastvrouw en gastheer/sommelier waren. Het diner was een waanzinnig succes! Een van onze gasten:

"We hebben top-culinair gegeten, met allemaal prachtige wijnen erbij,
het was een sprankelende en natuurlijke ambiance met een prachtig uitzicht, wat wil je nog meer? Niks, dank jullie wel!"

Uiteraard kunnen we nog wel doorgaan met alle ervaringen delen, zoals die van de mannen die hier kwamen voor de kookweek. Ze gingen naar huis met een koffer vol zelfgemaakt spullen: heerlijke vijgen- en tomatenjam, piri-piri olie en zelfgedraaide pesto. Ruud stuurde ons na afloop nog een kaartje:

" Ik heb een topweek mogen meemaken op die prachtige plek die jullie gevonden en gecreerd hebben. Het heerlijkje eten, de kooksessies samen, de wijnen en de restaurants waar jullie ons brachten. Jullie gastvrijheid is ongeevenaard."
 
Lot, onze laatste vrijwilligerVooral goed nieuws dus hier uit Portugal! We willen iedereen die hier is geweest enorm bedanken voor het vertrouwen in ons, dankzij jullie hebben we er een topseizoen van kunnen maken. Natuurlijk ook onze vrijwilligers bedankt, op volgorde van aankomst; Sabine, Suje, Tzachi, Noa, Djuna, Ben en Kerri, Suzanne en Elke, Katinka en Lot en niet te vergeten: Carel en Tjebbo.

Voor volgend jaar barsten we alweer van de plannen waarbij onze binnenruimte (de Adega) wordt opgeknapt, er nog meer paardentochten en gps-wandelingen komen, er een houtgestookte pizzaoven wordt gebouwd en we ons platform verder gaan professionaliseren door er een echte overdekte yoga shala van te maken. Inmiddels hebben verschillende groepen ons benaderd voor het voor- en naseizoen; dansen, yoga, sport, koken en volgend voorjaar zijn we optimaal ingericht voor hen.

En, de boekingen voor volgend jaar gaan goed, teken dat ons concept aanslaat..... We zijn al bijna halfvol! En ook dat stemt ons vrolijk!

Allemaal een fijne, warme herfst met volop kastanjes, paddestoelen, stoofpotten en volle bronstige wijnen rondom het haardvuur en wie weet tot snel.

Jacqueline en Menno (en Orlando met een brede glimlach!)