Verborgen in de uitlopers van het Portugese Parque Natural Serra De Estrella bevindt zich een paradijsje. Menno en Jacqueline runnen daar hun landgoed Vinha Da Manta, voorzien van acht luxe canvas lodges, te midden van olijfbomen en moestuinen en omringd door de bergen. Jacqueline rijdt graag paard met iedereen die mee wil en Menno kookt mediterrane heerlijkheden voor zijn gasten met ingrediënten uit eigen biologische tuin en regio of laat je een heerlijk glas wijn proeven. Vinha Da Manta is een plek voor levensgenieters, lekkerbekken, boekenlezers, zwemmers, uitslapers, paardrijders, wandelaars en vooral: paradijsvogels

Het is herfst

Na een machtig mooi derde seizoen sloot onze oase per oktober helaas weer voor de Damanta winterslaap. Tijd om alles af te bouwen en onszelf terug te trekken in het huis. De kinderen weer naar school; life back to normal. Wij kijken terug op een fantastisch seizoen, vol met warmte, vrolijkheid, sfeer en genieten.

Deze winter gaan we weer verder met onze plannen om Vinha da Manta verder te verfraaien. Maar nu is het ook de periode om het fruit en groente te verwerken voor volgend jaar. We hebben besloten om nu echt werk te maken met onze producten van eigen landgoed. Zelf gemaakt en uiteraard geheel biologisch.

We zijn begonnen met kleine potjes funghi porcini: In het begin van de herfst plukken we overal op het terrein eekhoorntjes brood. Heerlijk om risotto's, soepen en sauzen mee te maken. We drogen ze en vullen de potten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna de chilisaus. We hebben dit jaar een grote oogst. Dus pepers openmaken, zaadjes eruit, samen met knoflook en gember, de foodprocessor in. Inkoken met suiker en dan de flessen vullen en klaar voor volgend jaar.

Komende maanden gaan we nog aguardente stoken en zullen we uiteraard olijfolie maken. Eerst slaan de mannen de olijven uit de bomen, de dames zitten op de grond op grote netten en sorteren de olijven uit alle bladeren en takjes die meekomen door het slaan. Alles in grote zakken en naar de biologische perser hier aan de overkant van de rivier. En voila; koudgeperste olijfolie. De tomaten- en vijgenjam is al klaar. Aardbeien, frambozen en kersen in het voorjaar!

Dus voor diegenen die volgend jaar bij ons op vakantie komen, niet gelijk naar de supermarkt maar eerst even langs het winkeltje van de boer ;) .

Zomer 2014

De zomer van 2014 was alweer ons 3de seizoen. Er was aandacht en energie voor nieuwe dingen.

Zoals bijvoorbeeld onze twee nieuwe lodges. Vanaf 1 juli 2014 draaien we met 8 lodges. Dit is het aantal dat goed voelt. Groot genoeg om gezelligheid in het zwembad en het restaurant te waarborgen en tegelijkertijd kleinschalig genoeg voor een persoonlijke benadering en heel veel privacy en rust rondom ieders lodge. Dit is het aantal wat we van begin af aan voor ogen hadden en de praktijk heeft bewezen dat het goed is.

 

In aanvulling van de drie keer per week uitgebreid dineren in ons restaurant hebben we onze nieuwe buitenkeuken dit seizoen fantastisch kunnen inwijden. De houtoven met de pizza avonden en barbecues waren een groot succes.

Zelf pizza's (zien) maken vind iedereen erg leuk, en wij ook. In de ochtend wordt het deeg al met de hand gekneed voor een lange, dubbele rijs en doen we alle verdere voorbereidingen en maken we salades. Het vuur gaat aan rond een uur of 5 en dan rond een uur of half 7 borrelen en staat er een team klaar om deeg te rollen, zelf gekozen ingredienten op de pizza te doen en de oven in. De oven is dan ongeveer 350 graden. Na ongeveer 3 minuten is hij klaar. Razendsnel en heerlijk.

 

De pittige wandeling inclusief lunch aan de rivier maakten we bijna elke week met de hele groep. Zowel volwassenen als kinderen zijn altijd zeer enthousiast.

Na een inspannende afdaling van ongeveer 2,5 uur heerlijk relaxen aan de rivier. Een uitgebreide lunch met hartige en zoete broodjes, fruit, water, wijn, bier en limonade staat klaar aan de oever van de Mondego. Wie wil blijft daar lekker de middag om te zwemmen en te zonnen en loopt naar Vinha Da Manta of laat zich door ons ophalen.

Ook de losse wandelingen die we dit jaar op papier hadden (beschrijving met kaartje) vonden gretig aftrek bij onze gasten. Wandelingetjes van zo'n 2 uur en enkele grotere van zo'n 4 uur werden allen enthousiast gebruikt. Deze winter willen we uitbreiding hebben zodat er in de zomer van 2015 nog meer en verschillend gelopen kan worden.

 

We zullen ook volgend seizoen weer volop gebruik maken van onze mooie yogashala. Afgelopen zomer heeft Lia elke ochtend les gegeven. Twee keer in de week doet ze ook kidsyoga. Zowel de yoga in de ochtend als de kidsyoga zijn een groot succes gebleken. Lia heeft aangegeven om de zomer van 2015 weer de hele zomer bij ons te zijn en zowel wij als vele gasten zijn daar erg blij mee.

 

 

Eco-zwembad

Ons zwembad was ook dit jaar weer de plek waar het uitermate goed toeven was. Met drie plekken waar je heerlijk met een groepje terecht kunt onder een Marokkaanse pallisade met kussens en theetafeltje of lekker alleen of met zn tweeen op een zonnebed. De bar had dit jaar ook heerlijke verse smoothies, shakes en sangria in het assortiment. Op de hete dagen in juli en augustus kon je elke middag zo rond 5 uur een groepje gelijkgestemden vinden aan het eind van het zwembad met de voeten in het water en een koud glas rose in de hand, heerlijk genieten. Ook menige verjaardag is deze zomer met taart, tapas en bubbels aan de bar van het zwembad gevierd.

 

Retreats 2015

Vinha Da Manta leent zich natuurlijk fantastisch voor een retreat. Vanaf het begin hebben we altijd gestreefd om Damanta zoveel mogelijk open te stellen en aan te wenden voor cursussen en samenkomsten die zelfontwikkeling ten doel hebben. Het voor- en na seizoen leent zich hier uitstekend voor. Alle ingredienten zijn aanwezige: Rust, Ruimte, Licht, Privacy, Gastvrijheid, heerlijk Eten en Slapen en natuurlijk Warmte en Zon. In 2015 faciliteren we 4 kwalitatief zeer hoogstaande retreats. Hieronder vindt je van elk een korte beschrijving met doorverwijzing:

1 Lia, onze yogalerares deze zomer, verzorgt volgend jaar een exclusieve yogaretreat op Vinha Da Manta. Van 8 -15 september, in de heerlijke nazomer, organiseert Lia een yoga-ontspannings week. Een week die in het teken staat van natuurlijke yoga en meditatie, afgewisseld met andere ontspanning, zoals wandelen, zwemmen en een bezoek aan de lokale markt. Lees meer op www.liayoga.nl

 

 

 

 

2 Van 26 mei - 1 juni organiseert Karin Hoens weer haar Mindfulness retreat bij ons. De week is voor iedereen die meer ontspanning zoekt in het dagelijks leven en aan de gang wil met Mindfullness. Wil je graag een training volgen, maar ook op vakantie? Kom dan naar deze fijne mindfulness-retreat  Geinteresseerd? meer lezen op de site van Karin. Leer hier meer over Karin en Mindfulness en de hier een stukje voor deze retreat in Flow.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Van 3 tot en met 11 juni organiseert Nadja een 8 daagse cursus: "Sjamanistisch coachen met paarden": Altijd al benieuwd geweest wat de lichaamstaal van een paard je wilt vertellen? En wil je leren vertalen en ontdekken wat de betekenis daarvan zou kunnen zijn? een intensieve opleiding in het coachen met paarden en een heerlijke vakantie. Lees verder op www.bitlessandmore.nl. Nadja zal werken met onze eigen paarden en pony's.

En dan een heel mooie en bijzondere week aan het einde van de zomer:

4 Van 29 augustus t/m 5 september organiseren Tjebbo en Toky een retreat voor de bewust levende avonturier: "Geluk en de kunst van het nietsdoen". Zij bieden een dagvullend programma waarin vanuit verschillende perspectieven de kunst van het niets doen en het bereiken van geluk wordt benaderd. Zij maken gebruik van vormen van meditatie, reflectie en lichaamswerk. Ook plaatsen ze je soms in een structuur die je ‘stretched’ het anders te doen dan je gewend bent. Aan het eind van de week ben je in staat de randvoorwaarden voor "gelukkig zijn" beter te begrijpen en meer toe te passen op je eigen leven: 'Geluk overvalt je ineens; als verlangen verdwijnt komt geluk tevoorschijn'. Je hoeft voor deze retraite geen specifieke ervaring te hebben; slechts een open en onderzoekende geest. Nieuwschierig geworden?, voor meer informatie en de uitgebreide flyer, stuur een mailtje naar toky@kolibrieconsult.nl

Paarden

Onze paardenkudde wordt volwassen. Ook dit jaar is er veel en uitgebreid gereden door jong en oud. Lange en korte tochten, kinderrondjes voor de kleintjes, alle vormen hebben we in huis. Inmiddels verzorgt Jacqueline 7 paarden en pony's. Jacqueline rijdt haar paarden bitloos en gaat 3 keer per week erop uit met gasten door het natuurpark Serra Da Estrela. Zin in een vakantie waar paarden een onderdeel van zijn? Je bent meer dan welkom!

De drie veulens die in de afgelopen 4 jaar zijn geboren, zijn inmiddels opgegroeid en getraind. Lara liep al mee met de buiten ritten afgelopen zomer. Kaliber is een grote puber en moet nog veel leren. Aankomende zomer van 2015 zal ook hij zeker mee naar buiten gaan. Luna zal deze winter getraind worden.

 

Hondjes

Al een tijdje willen we graag een 'echte' Serra da Estrala hond. Afgelopen zomer namen twee gezinnen die we te gast hadden een pup mee naar Nederland van deze prachtige berghond. Ze werden Faia en Seia genoemd naar de twee dorpen in de Serra da Estrela. Inmiddels hebben we er zelf ook twee puppies. Beethoven, onze oude grote hond, moet wel een beetje aan wennen aan de twee wildebrassen. Kom volgende zomer rennen en spelen met Toffee en Drum!.

 

Een plek als Vinha da Manta vind je nergens anders in Portugal. Een groene oase boven het dal met een verrukkelijk eco zwembad, superroyale plekken met volledige privacy, inspirerende, ongewone, luxe designlodges, een relaxte sfeer, overal natuur en een uitstekend restaurantje met verschillende eetterassen. Dit paradijsje is geschapen door Menno en Jacqueline, twee creatieve ondernemers met een droom: een eigenzinnige vakantieplek en een gezellige familieglamping in één, waar je zowel met als zonder kinderen een wonderbaarlijke tijd hebt. Een Lievelingsplek dus, voor een next level glampeerervaring. En bovendien één van de weinige vakantieplekken waar flexibiliteit hoog in het vaandel staat. Kom wanneer je wilt komen, neem een extra persoon mee in je lodge, neem je huisdier mee kortom richt je vakantie in zoals jij dat wilt en kom genieten want:

"De goden benijden ons. Ze benijden ons omdat we sterfelijk zijn. Elk moment kan de laatste zijn. Dus alles is vele malen mooier omdat we niet lang blijven. Je zult er nooit mooier uitzien dan je op dit moment bent"

Zin om langs te komen?, voel jezelf welkom.

 

Als je onze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen klik dan hier